Dita ndërkombëtare e grave dhe vajzave në shkencë

Fondacioni “Henrietta Leavitt”, në bashkëpunim me Fakultetin e Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës, Qendrën e Astrofizikës Shqiptare, dhe Rrjetin Shqiptar të Grave në Shkencë, organizojnë takimin me temë “Të frymëzojmë, motivojmë dhe nxisim vajzat e reja për të studiuar e kontribuar në shkenca, teknologji e inxhinieri”.

Institucionet organizatore

Të ftuar, Pedagogë të Fakultetit të Shkencave të Natyrës, Anëtarë të Rrjetit Shqiptar të Grave në Shkencë, maturantë nga gjimnazi “Sami Frashëri”, studentë të viteve të para nga Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës.

Hyrja e lirë, takimi në sallën e “Këshillit të Profesorëve” (godina B)

Pjesa I

Posteri i aktivitetit

Agjenda 

Diskutime të lira dhe në formën e përshëndetjeve. Paneli, do të fokusohet në këto tema:

  • përvoja, arritje dhe sfida personale;
  • modele dhe raste suksesi; karrierë e njëtrajtshme apo e alternuar: nga shkencat e sakta në shkencat sociale;
  • më shumë vajza që studiojnë në shkenca, por gjithnjë pak në rolin e shkencëtares, drejtueseve të institucioneve e departamenteve shkencorë: politika të këqija, druajtje për të konkurruar e për t’u promovuar, frikë se mos shndërrohen në subjekt, mungesa e kohës për shkak të angazhimeve familjare, vetëbesim i ulët;
  • media: sa dashamirëse është për rolin e gruas në shkencë – a kemi gazetarë të specializuar për shkencën;
  • këshilla për studentet e shkencave si ta ndërtojnë karrierën e tyre.       

Paneli:

Moderatore: Dr. Valbona Nathanaili, Drejtore, Fondacioni “Henrietta Leavitt”. Lexo fjalën e rastit: https://fhl.org.al/forum-qe-ka-synim-te-frymezoje-te-nxise-vajzat-te-kontribuojne-ne-shkenca-dhe-inxhinieri-4/

1. Prof. Asc. Alda Kika, zv. Dekane, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës. Lexo të plotë fjalën e rastit: https://fhl.org.al/forum-qe-ka-synim-te-frymezoje-te-nxise-vajzat-te-kontribuojne-ne-shkenca-dhe-inxhinieri-4/

2. Prof. Dr. Anila Paparisto, pedagoge, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës, përfaqësuese e “Rrjetit Shqiptar të Grave në Shkencë”.

3. Prof. Asc. Esmeralda Shehaj, pedagoge, Fakulteti Ekonomik, Universiteti i Tiranës.

4. Ma. Valbona Sulçe, eksperte komunikimi. Lexo të plotë fjalën e rastit: https://fhl.org.al/forum-qe-ka-synim-te-frymezoje-te-nxise-vajzat-te-kontribuojne-ne-shkenca-dhe-inxhinieri-3/

5. Msc. Teuta Dobi, Drejtore, mësuese matematike, gjimnazi “Sami Frashëri”.

6 Prof. Rozana Troja, Përgjegjëse e Departamentit të Kimisë, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës.

7. Dhurata Çupi, Deputete e Parlamentit të Shqipërisë, Kryetare e Aleancës së Grave Deputete. Lexo të plotë fjalën e rastit: https://fhl.org.al/forum-qe-ka-synim-te-frymezoje-te-nxise-vajzat-te-kontribuojne-ne-shkenca-dhe-inxhinieri-2/

Lidhje me skype

1. Prof. Fioralba Cakoni, Departamenti i Matematikës, Rutgers University.

2. Prof. Eranda Dragoti-Çela Departamenti i Matematikës Diskrete, Graz University of Technology. Lexo fjalën e rastit: https://fhl.org.al/kur-investon-per-te-ardhmen-nga-prof-eranda-dragoti-cela-matematika-dhe-shkencat-gjithnje-shperblejne/

3. Prof. Mimoza Zografi, shkencëtare për të dhënat, Spacebar Media Ltd. Lexo të plotë fjalën e rastit: https://fhl.org.al/forum-qe-ka-synim-te-frymezoje-te-nxise-vajzat-te-kontribuojne-ne-shkenca-dhe-inxhinieri-5/

Përshëndetje

Prof. Ani Velo, Departamenti i Matematikës, Universiteti i San Diegos. Lexo të plotë fjalën e rastit: Matematika është gjuha me të cilën Zoti ka shkruar Universin

Pjesa II

11.30-11.45 “Ne dhe Alienët”

Paneli: Prof. Mimoza Hafizi & Dr. Valbona Nathanaili

Një qasje e re e ofrimit të shkencës te të rinjtë. Libri “Pika trëndafil”. Profesoresha e astrofizikës dhe mekanikës kuantike Mimoza Hafizi në rolin e shkrimtares.  

Pjesa III. 11.50 – 12.15 Tur, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës

Prof. Rozana Troja

Tur në disa nga laboratorët dhe sallat e leksioneve të Fakultetit të Shkencave të Natyrës.

Pjesa IV. 12.20 – 13.00 Teleskopi / Qendra e Astrofizikës

Teleskopi, këshilla për vrojtim e përdorim. Nën guidën e personelit të Qendrës së Astrofizikës (me një grup gjimnazistësh, që mund të shfaqin dëshirën)